Politiikkaa suomeksi, 1

Hei! Tervetuloa politiikkaa suomeksi -bloggaukseen! Tällä kertaa tarkastelemme Ylen 31.1.19 tekemää uutisointia otsikolla Keskustakin vaatii nyt hoitajamitoitusta lakiin, SDP riemastui: ”Eiköhän sovita asia, Petteri Orpo?” – Orpo: ”Desimaalit ovat lillukanvarsia”.

Lakiin kirjattaisiin, että jokaista hoivattavaa kohden henkilöstön vähimmäismitoitus tulisi olla 0,7 käsiparia. Kaikki puolueet niin oppositiossa kuin hallituksessa kannattavat muutosta.

Paitsi Petteri Orpon johtama kokoomus. Tarkastellaan hieman Orpon tapaa ilmaista asia:

Hän pitää edelleen kiinni kokoomuksen kannasta: lakiin ei tule kirjata hoitajamitoitusta. Orpon mukaan ”desimaalit ovat lillukanvarsia” itse asiassa.

– Meidän mielestämme ongelma ei ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali. Se olisi mekaaninen ratkaisu. Ihminen ei ole desimaali.

Mitä Orpo tällä tarkoittaa on, että valtion hallinta (lue: sosialismi) on pahasta ja työantajille ei tule sälyttää ikäviä työntekijävelvollisuuksia, koska ne tuottavat kuluja. Tässä tapauksessa desimaali ei ole ”lillukanvarsi” vaan tiukkaa konkretiaa.

Lillukanvarsi. Kas, populismia.

”Ihminen ei ole desimaali” on häikäilemätön tapa saada inhimillistävä lakiehdotus kuulostamaan epäinhimillistävältä. Vanhuksille paremman hoidon takaaminen on vanhusten (vai hoitajien… vai työnantajien?) muuttamista numeroiksi, viis siitä että numeroiden vaikutus elämään, kansalaisuuteen yleensä, on asia, jonka kokoomuksen luulisi ymmärtävän.

Orpo ei voi sanoa tätä ääneen, koska kokoomus yrittää päästä irti menneisyydestään ja samalla pysyä sosiaalisesti konservatiivisena vaihtoehtona, jossa sosialismin peikkoa vältellään vaikka maailmanlopun edessä. Kauanko kakun voi yrittää säilyttää ja samalla syödä? Tätä olen kokoomuksen kohdalla pohtinut jo monta vuotta.

Katsotaan seuraavaksi, miten pääoppositiopuolue SDP:ssä asiaa kommentoidaan:

– Näyttää siltä, että SDP:n aloitteesta tehty välikysymys vaikuttaa jo nyt, hehkuttaa demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Kas, lisää populismia. Se mitä Lindtman itse asiassa tässä sanoo ei ole ”hyvä että epäkohtaan saadaan muutos” vaan ”hyvä MEIDÄN JOUKKUE!!!” Mainitsematta jää, että 0,7-ehdotus on ihan konkreettisesti keskustan tekemä.

Mitä Lindtman jättää myös sanomatta on, että vanhusten hoivan taso on viime aikaisten mediatapahtumien valossa ja journalistien monivuotisen uutisoinnin jälkeen viimeinkin niin yleisinhimillinen huoli, että demareiden ei ole paljon muuta tarvinnut tehdä kuin ottaa koppi valmiista aiheesta.

Erityisesti, kun sosialismin tehdessä ujostelevaa kuikuilua mahdollista paluuta varten ja kapitalismin jyrätessä yhä enemmän vanhaa maailmaa hajalle, nyt jos koskaan pitäisi olla vasemmiston hetki. Jos puolueen pääideologit osaavat työnsä, vanhusten hoito on ase, jota ei voi olla hyödyntämättä.

Lindtman antaa mieluusti pääoppositiopuolueena saavutetun hyödyn sataa laariin, vaikka tosiasiassa itseään jalkaan ampuvaa, konservatiivisydäntään edelleen hellivää kokoomusta lukuun ottamatta aivan kaikki puolueet eivät enää voi olla muuta kuin samaa mieltä, ainakin nimellisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s